Zdravlje

OVO JE KRIVAC ZA 7 VRSTA RAKA: Ne postoji osoba koja ga ne koristi, OPASAN JE I U MALIM KOLIČINAMAPrema novom istraživanju objavljenom u naučnom časopisu Addiction, navodi se da alkohol uzrokoje najmanje sedam vrsta karcinoma,  te je opasan čak i po ljude koji uživaju u malim ili umjerenim količinama. 

Naučnici upozoravaju kako postoji dovoljno uvjerljivih dokaza za definitivno ustvrditi kako je pijenje alkohola izravni uzročnik bolesti, tvrdi Jennie Connor, jedna od autora istraživanja.

alkohol

– Postoje jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima, rekla je Connor.

– Čak i bez razumijevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju tvrdnju kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva i grudi, rekla je Connor i dodala kako je sve više dokaza i kako alkohol uzrokuje rak kože, prostate i gušterače.

rak-zeluca

Do zaključka je došla nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svjetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, te Svjetske zdravstvene organizacije.

alkohol

– Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, no ozbiljan teret leži i na onima koji piju male do umjerene količine, upozorila je Connor.

rak

Prema istraživanju koje je provela neprofitna organizacija Cancer Research UK, čak devet od deset ljudi nisu upoznati s vezom između alkohola i raka.

pice-alkohol-bar-sank-tekila-rakija-hemoterapija-620x350

– Ovo istraživanje je snažan podsjetnik kako postoji jaka veza između te dvije stvari, rekla je dr. Jana Witt, glasnogovornica Cancer Research UK-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *